Historien Om Field Spanielen i Norge har jeg vært så heldig å få "låne" av Aina Sunde Dahl. Det er tatt fra Flashie's hjemmeside. www.flashie-fieldspaniel.com
Takk for lånet :-)

Fieldens historie i Norge

Først av alt vil jeg rette stor takk til Marit Johansen som har bidratt med å kartlegge historien til Field Spanielen i Norge. Dette sammen med Dogweb, Rasadata.nu og egne opplevelser har resultert i disse opplysningene:
 

Historien er litt usikker hvor den begynner, da de første opplysninger ikke er dokumenteret. I 1920-årene var det påmeldt en cocker, kalt Sancho, på utstilling i Norge, men denne hunden mente dommeren at var en field spaniel. For dem som har lest den opprinnelige historien om field spanielen i England (se boken til Stig Arne Kjellevold – Spaniel Boken og Peggy Grayson’s”The History and Management of Field Spaniel”), ble spanielene rasebestemt etter farge og størrelse i begynnelsen. Dvs. at et kull ikke nødvendigvis bare bestod av fielder. For å bevare rasen i England har det også blitt krysset inn flere spaniel raser inn i Fielden. Det kan ha kommet inn field spaniels til Norge som” reisegods” fra England uten at disse har blitt omregistrert. Andre har også påstått at de har hatt field spaniels uten at det er dokumentert.Det kan tyde på at det ble avlet på noen av de første fieldene som kom til Sverige uten at disse valpene ble registrert.

Etter det må vi helt frem til 1979 for å få sikre opplysninger om field spaniels i Norge. Den første dokumenterte field spaniel ble importert av Tove Knapp (den gang Hoff). Valpen het Big-Baddy-End (kalt Baddy), var leverfarget, og kom fra oppdretter Gunilla Kjellmann Andersen ved Stockholm. Han var etter Coperland Buzzard of Westacres og S N UCh Lähdesuon Extra. Baddy tok sitt første cert på Sjølyst i 1979 bare 11.måneder gammel. Han deltok på flere utstillinger og fikk flere cert. Toppen i utstillingskarrieren var på NKK’s utstilling i Tønsberg 11.oktober 1981 der han ble BIG2. Dette ble sett på som en sensasjon i England og Sverige, men dessverre nesten oversett i Norge. Baddy var en åpen og glad hannhund.

Tove Knapp importerte også den leverfargede tispen Dayhouse Hannah fra England. Hun var født 14.09.1980 og var etter GB SA CH Dayhouse Bruce og Dayhouse Rachel. Oppdretter var Mrs. E A Legg.

Da oppdretter av Baddy flyttet til Canada overtok Tove Knapp både Coperland Buzzard of Westacres ( født 1978) og N S UCh Lähdesuon Extra (født 1976). Det ble dessverre ikke født valper i Norge etter noen av disse hundene.

Den neste fielden kom fra England i 1985. Den het Shirmal Sir Lanzelot. Han ble importert som ren familiehund og ble ikke omregistrert i NKK. Hva som skjedde med han vet vi ikke, men det ryktes at han ble forsøkt omplassert.

I 1986 dro Marit Johansen med familie over til England for å hente sin første field, etter å ha truffet Baddy og Shirmal Sir Lanzelot. Hos oppdretter Wendy Sexton med kennelnavnet Wedden ble de fortalt at en kullbror også var sendt til Norge. Disse kullsøsknene het Wedden Kirsch og Wedden Monterez. Begge disse var leverfargede og var etter GB SH CH Lydemoor Lionel og Wedden Bubbling Brown Sugar.

Tre år gikk og i 1989 kom igjen to kullsøsken til Norge. Denne gangen var det Tamlin’s Kravata Katzy og Tamlin’s Lazy Lola. Oppdretter var Helene Salomonsen i Sverige med kennelnavnet Tamlin. Eieren var Alvhild Austigard (og var undertegnedes første møte med field etter at jeg hadde fått min egen fra England). Egentlig var det bare Katzy som skulle til Norge, men da Alvhild så Lola ble hun så betatt av den liver-roan fargede valpen at hun ble med hun også. Dermed ble Lola den første norske liver-roan. (Jeg tok bilde av Lola da jeg var på besøk i 1994, men dessverre har bildet kommet bort. Kommer det til rette så skal jeg sette det inn i bladet). Disse to kullsøsknene var etter Dayhouse Christopher og Fieldstar Dancing Doll. Katzy ble stilt mye på utstillinger og ble Norsk Utstillings Champion. Lola ble ikke vist noe særlig, da hun var en noe lettere type enn det som var ønskelig.

Samme år kom nok to kullsøsken, denne gang fra Rowlands og kennel Rhiwlas i England. Dette var de to leverfargede Rhiwlas Herriot( hann)og Rhiwlas Haf (tispe) født 7.oktober 1989. De var etter SH Ch Rimaelia Harvey og Rhiwlas Hazel Coppice. Rhiwlas Haf, Tinka til daglig, kom til Brit Enger og ble mor til det første field kullet i Norge. Rhiwlas Hafble stilt ut flere ganger og hadde 2 cert på utstilling. Kullbroren Rhiwlas Herriot ble også stilt ut,

med Cert på NKK Bergen 4.april 1992 som beste resultat. (For de av dere som husker rasepresentasjonen av Field i Hundesport en gang mellom 1992 - 1998, så var det bilde av Rhiwlas Haf der.

I 1990 kom kullsøsknene Fieldstar Miss Norway og Fieldstar Pretty Petronella. Disse er etter Fieldstar Charlies Boy og Fieldstar Bonny Sara, og var leverbrune. Senere det året kom også Fieldstar Henrietta til Marit Johansen. Hun var etter Rhiwlas Howard og Fieldstar Testaossa.Alle disse var også lever farget. Fieldstar Henrietta hadde 6 cert på utstilling, men dessverre ingen fra NKK, slik at hun ikke fikk NUCh-tittelen.

Etter dette har det kommet flere importer fra kennelene Fieldstar, Ninoxas, Pentwyn’s, Periwinkle’s, Winterbourne, Maxfield, Jockums, Vätterbygden, Account, Winsome Jam og Törnskogen i Sverige. Fra England er det kommet importer fra Solotown, Elgert og Sandvika. Fra Finland er det kommet import fra Wolfsong.

Av fargekombinasjoner så har vi etter hvert fått de fleste fargene:

1989 med liverroan tispen som er nevnt overfor, Tamlin’s Lazy Lola.

I 1994 kom den første sorte fielden til Norge fra England. Hun het Solotown Squawker og kom til undertegnede. Hun ble NUCh og NV98. I tillegg var hun fullcertet i Danmark. Bruksmessig ble hun også NVCh.

I 2000 kom den første liver-tan fargede, nemlig hannhunden Fieldstar Tanboy. En herlig livsglad hund.

Flere år skulle gå før black & tan fargen kom. Det ble i 2007 ved den svenske importen Winterbourne Delicious Brown Sugar, kalt Pepsi. Fargen kommer fra den sveitsiske kennelen Bloodline og pappa’en Xchange of Bloodline. I dette kullet ble 5 black & tan valper og 1 liver-tan.
Den siste fargen kom i det siste fieldkullet som er født i Norge hos kennel HaSaTy. Her ble Norges første blue-roan født i 2008, og navnet ble HaSaTy’s Artic Blue.

Det er pr. februar 2010 kun født 4 kull i Norge, med til sammen 22 valper.

Det første kullet ble født hos Brit H. Enger i Brummunddal22.juni 1992 under kennelnavnet Daisy Field’s. Kullet var etter Rhiwlas Neutical Buoy og Rhiwlas Haf. Det ble født en hann og fire tisper. Alle leverbrune. Brit beholdt den ene tispen Daisy Field’s Daisy Summer Surprise. Hun ble NUch og NORDV-94.Alle valpene har blitt vist på utstilling, men to av dem (Daisy Field Primrose og Daisy Field Shany Tansy kun som juniorer. Daisy Field Ragged Robin fikk 2 cert og Daisy Field Sweet Violet 1 cert og 1 CK.

Det andre kullet ble født 24.november 1994 hos Gottfred Karslen i Rognan og kennelnavnet Diddiwedd. I dette kullet var det 1 hann og 3 tisper, alle lever fargede. Foreldrene var Rhiwlas Offas Pool ogNUCh NV-96 Pentwyn’s Evelina. (Evelina ble vist på mange utstillinger). Valpene fra dette kullet heter Alexander Lukas, Bonne Louise, Herzogin Elsa og Pierre Corneille – alle med kennelnavnet Diddiwedd først.Kun Diddiwedd’s Alexander Lukas har blitt stilt ut, og det som junior.

Gottfred Karlsen var også den som fikk det tredje kullet den 26. september 1996. Her ble det 4 hanner og 1 tispe. Valpene var etter Pentwyn’s Sebastian og NUCh Winterbourne Lovage At Diddiwedd som hadde hele 9 cert fra utstillingsringen. Av dette kullet ble Diddiwedd Love Struck Baby vist på utstilling og han fikk 2 cert. Diddiwedd Little Wing ble vist som unghund med 1UKK som resultat. De andre valpene fra dette kullet er Pride and Joy, Taxman og Voodoo Chile – alle med kennelnavnet Diddiwedd først.

Det skulle gå hele 12 år før neste kull kom. Hilde Nielsen, kennel HaSaTy, i Tysse utenfor Bergen fikk et fargerikt kull 19.mai 2008. Dette var etter Hilde sin sorte tispe NUCh Winterbourne Dream Catcher og faktisk en norskeid hannhund Fieldstar Marco. Kullet bestod av 8 valper fordelt på 2 lever, 4 sorte, 1 liver-roan og 1 blue-roan.Det var første gang det fødtes sorte og roan-fargede valper i Norge.Det var bare to tisper, en leverfarget og 1 sort. Av dette kullet bor HaSaTy’s Alfa Romeo hos Hilde og har blitt NUCH og kennelens første champion fra eget oppdrett.HaSaTy’s Alfa Julia bor i Sverige på kennel Maxfield, men eies sammen med Hilde. Hun vises også en del på utstilling der. De andre valpene heter Apollo, Armani, Artic Blue, Alphaville, Amazing Grace og Asterix.


12.mai 2010 blir det født nok et kull på kennel Hasaty etter Winterbourne Mountain Dew (sort) og Maxfield Dante (lever). I dette kullet var det 7 valper; 2 svarte hanner, 2 svarte tisper, 1 lever hann og 2 lever tisper. En lever hann og en lever tispe ble eksportert til Sverige, resten bor i Norge.

14.august 2011 er det duket for nok et kull hos Hasaty etter Winterbourne Dream Catcher (sort) og Winterbourne Italian Stallion (lever/tan). Det ble nok en gang et stort kull for Saga med hele 11 valper - 4 sorte og 7 leverfargede. Alle valpene ble boende i Norge.

Bruksmessig lever de fleste fieldspaniels som rene familiehunder her i Norge. Men noen har også vist at dersom de blir trent, så er de fullt ut gode brukshunder også. Fielden har samlet både utstilling og jaktlinjer i ett og er heldigvis ikke blitt splittet mellom rene utstillingslinjer og rene jaktlinjer. Her kan du altså få i pose og sekk!

N S UCh Lähdesuon Extra fikk 1.premie på jaktprøve i Sverige i 1979. Senere ble det den sorte fieldtispenNVCh NV-98 NUCh Solotown Squawker (Shanty)til under tegnede som fikk vist bruksegenskapene. Hun ble norsk viltspor champion og hadde flere prøvens vinner. Fra NM i blodspor var en 10.plass beste resultat. I tillegg til det hadde hun 1.premie i LP kl. 1 og 2, samt appellmerket i LP kl. 3. Vi trente inn eliteprogrammet også, men stilte ikke i konkurranse i denne klassen. Hun hadde premiering i dansk lydighetsklasse 2. Som en bi-trening deltok vi også på 2 agilty konkurranser. Hun var også trent i norske redningshunder (spor, felt, rundering), men kunne den gang ikke bli godkjent redingshund fordi hun hadde grad C på hoftene. (Dette ble i ettertid endret i Norske redningshunder). Hun ble også Årets Lydighets hund i Norsk Spaniel Klubb i 1997.

Samtidig på 90-tallet vet jeg Daisy Field Sweet Violet trente agility sammen med sin eier Daniel Inman, men jeg tror ikke de deltok på offisielle konkurranser.

Hilde Nielsen sin sorte tispe NUCh Winterbourne Dream Catcher (Saga)har sølvmerket i lydighetsklasse 1 og opprykk til C-spor i bruks. Saga sin sønn HaSaTy’s Alfa Romeo (Teo) har så langt godkjent jaktanleggsprøve, men han dukker nok opp i andre grener (LP og bruks) etter hvert.
Anne Katrine Bjelland trener sin Fieldstar Mollie i spor. Og kanskje med tiden blir de å finne på konkurranser.

Min egen NORDVCh NUCh Winterbourne White Lightning er som tittelen sier finsk, svensk og norsk (=Nordisk) viltspor champion, med prøvens beste hund som beste resultat. Han har også godkjent jaktanleggsprøve, godkjent jaktprøvde del 1 vann og offisielt godkjent ettersøkshund for skadeskutt vilt. Vi trener også lydighet og vanlig bruksspor, og har deltatt i lp. kl.1.

Det kommer stadig nye field spaniels inn til Norge og det bør etter hvert danne et godt grunnlag for videre avl på våre hunder her til lands. Interessen for field spaniel er økende. La oss håpe at fremtiden fortsatt sørger for trivelige og sunne field spaniels!

Nyeste kommentarer

07.05 | 19:33

Hei 😊 Jeg er interessert i en tispe valp
Mvh Hedvig

08.03 | 08:47

Hvordan er field spaniel på spor? Jeg ønsker meg en hund som også kan brukes som ettersøkshund (vilt) Jeg har tidligere hatt engelsk springer og har nå en elghundblanding. Jeg går på jakt.

02.02 | 10:06

Hei, Ja det er mange på listen over de som ønsker seg valp. Hvor lenge en må belage seg på å vente er umulig å si dessverre .

21.01 | 20:40

Hei. Vi er en familie (med to barn, 11 og 15 år) som har veldig lyst på hund og er blitt forelsket i Field Spaniel. Vi lurer derfor på om du har lang venteliste og når det evnt kan være aktuelt? Takk😊

Del denne siden